Viktigt att tänka innan husköp

Att ta beslutet att köpa ett hus är minst sagt inte en liten affär. Ett sådant viktigt beslut kräver en hel del eftertanke och det finns en hel del aspekter man måste tänka på innan man går vidare med köpet.

Ta undersökningsplikten på allvar

Undersökningsplikten är ett otroligt viktigt ansvar man har om köpare. Har man inte sett till att undersöka huset ordentligt får man en mycket sämre utgångsposition om problem skulle dyka upp i framtiden. Börja alltid med att anlita en besiktningsman och läs rapporten de sammanställer noggrant. Besiktningsmannen är dock inte nödvändigtvis det enda steget i undersökningen. Det kan även vara aktuellt att kolla upp saker som avloppet mer noga beroende på åldern av huset och rören. Detta är något som enklast görs av en hantverkare med rätt utrustning.

Titta på energideklarationen

När man säljer ett hus har man även som ansvar att visa upp en energideklaration som visar hur mycket energi huset förbrukar. Tänk dock på att den är anpassad personen eller personerna som bor i huset just nu. Hur många man själv är kommer påverka energiförbrukningen på ett eller annat sätt. Är energiförbrukningen hög kan man dock förbättra denna genom att exempelvis byta uppvärmningssystem.

Tänk på alla kostnader utanför själva köpet

Att köpa huset kommer mest troligt vara den största utgiften, så länge man inte köper ett väldigt billigt renoveringsobjekt. Men det gäller även att ha koll på allt runtomkring som man sedan behöver lägga ut pengar för. Detta inkluderar lagfart, fastighetsavgift, eventuella pantbrev och/eller tomträttsavgäld. Gör upp en budget och stäm gärna av denna med banken för att minska risken för felaktigheter.

Kolla upp vad hus i området har sålts för

Ibland kan det vara svårt att själv uppskatta värdet på ett hus. Många faktorer spelar roll här men i grund och botten är det ofta tillgång och efterfrågan som styr och ställer. Att höra med mäklaren om vad andra hus i området har sålt för är alltid något man kan göra. Men det finns även händiga verktyg online där detta är möjligt.

Comments Off on Viktigt att tänka innan husköp

Filed under Bostad, Tips