Välja tak till huset

Det är viktigt att ha ett ordentlig tak som håller länge. När man ska välja tak har man en hel del alternativ och det är bra att känna till fördelarna de olika taken har så man kan göra ett sådant informerat val som möjligt.

Tegel

Det klassiska tegeltaket kan man uppnå med hjälp av två varianter: lertegel och betongpannor. Lerteglet är ett mer gammaldags tak som ofta håller livet ut, ibland även längre. Det är dock dyrt att köpa in och kan vara besvärligt att lägga då pannorna ofta har små variationer som gör att man måste prova sig fram vilken som bäst ligger intill vilken. Betongpannor är betydligt vanligare idag och är inte bara billigare utan även lättare att lägga. Man kan få betongpannor i många olika former och är därmed enklare att anpassa huset. De har dock inte lika lång livslängd. Vi i Villa har tips på hur man lägger ett tegeltak.

Plåt

Plåttak är en alternativ som snabbt ökade i popularitet när de först började dyka upp och fortsätter att vara något många vänder sig till. De är inte bara hållbara utan kommer även i många olika utformningar och kan därför anpassas väldigt många olika typer av hus. Plåttak väger dessutom väldigt lite, speciellt i jämförelse med tegeltak. De är dessutom lätta att montera fast saker som snörasskydd på. På Falsat kan man läsa mer om plåttak och titta på exempel.

Papp

Ett papptak kanske inte låter så väldigt attraktivt till att börja med, men det kan faktiskt vara ett behändigt alternativ. Det kan också vara så att papptaket är ett av de enda tak som kan läggas på en byggnad utan rejäla besvär. Ett papptak kräver en del underhåll för att hålla en längre tid, något man kan få tips om från Gör Det Själv, men ett korrekt underhåll kan ge ett papptak en livslängd på ca 30 år, ibland mer.

Comments Off on Välja tak till huset

Under Bostad, Renovering, Tips