Olika typer av takbeläggningar

Takbeläggninar är inget som de flesta går och funderar på, men när det väl är dags så finns det en hel del att tänka på. Till exempel vad för material som passar för just din bostad, vilken kulör och livslängd.

Plåt och aluminium är dominerande för privatbostäder, medan koppar oftast återfinns på äldre offentliga byggnader såsom kyrkor, bibliotek och järnvägsstationer. Naturligtvis kan du få precis det material du vill, men då får du ta i beaktande en del olika faktorer. Byter man tak och har ett gammalt filttak men vill ha taktegel så kanske det inte går att lösa på grund av bygglov.

Underhåll

När man står inför byte av tak eller val av material till sin nya bostad så är livslängden av taket något man bör ta i beaktande i förväg. Taktegel upplevs oftast till sitt utseende som ”levande”. Taktegel bleknar inte heller och har en livslängd på cirka 70 år. Du skall dock vara noga med att rensa bort mossa och tvätta taket med jämna mellanrum. Taktegel finns i flera nyanser och väger cirka 30 kilo per kvadratmeter. Detta kan man jämföra med takpannor av stål eller aluminium som väger cirka fem kilo per kvadratmeter respektive två kilo per kvadratmeter och är underhållsfritt de första 25 åren.

Kostnad

Kostnaden är alltid en relevant parameter och när det gäller tak är taktegel det dyraste alternativet medan filttak är det billigaste alternativet. Även om filttak oftast är den snabbaste och billigaste lösningen så har den kortast livslängd med cirka 30 år medan metall och tegeltaken i regel har den dubbla livslängden. Det är många faktorer som skall övervägas innan du bestämmer dig varför det lönar sig för de allra flesta att kontakta proffs. Att kontakta proffs kan enklast göras via takfix.se som ser till att du får det tak som bäst lämpar sig för din bostad, budget och dina behov.

Comments Off on Olika typer av takbeläggningar

Under Renovering, Tips