Från koja till slott

För en trångbodd lägenhetsbo är det en ofta fantastisk känsla att flytta in i ett större hem. Från att ha ätit sovit och nästan duschat i samma rum, finns det plötsligt stora härliga ytor du kan röra dig på och gott om platser att finna ro och avskildhet.

lakeside-castle

Men det finns både stora fördelar och stora utmaningar med att flytta in i en större bostad.

Möbler

Det som kändes som ett stort och välutrustat möblemang hemma i tvåan räcker nu knappt till att fylla upp ett sovrum och ett hörn av vardagsrummet. Det här är något som alltför många missar när de kalkylerar för kostnaden att köpa en större lägenhet eller ett hus.  Det kommer krävas en hel del möbler för att du ska huset hemtrevligt. Det går att fynda många saker på second hand men räkna med att det också behövs nya möbler, lampor och inredningsdetaljer för att få ett åtminstone rimligt möblerat hem.

Städning

Den städning du förut klarade på tjugo minuter handlar nu om en eller flera timmars arbete. Det finns så mycket mer att göra i ditt hus så varför inte ta hjälp utifrån.

Trädgård

Det här blir ett paradis för några av oss, men ett evigt dåligt samvete och en ständig arbetsplats för många av oss. Bestäm dig direkt för vilken ambitionsnivå du vill ha – och dra sen av lite för överoptimism. Läs mer på Viivilla.se

Kommunikationer

Livet i ett hus innebär stor frihet på många sätt, men i regel också att familjen blir beroende av bil. Kanske klarar du dig med en, men bussar och andra kommunikationer är inte alltid där vi vill ha dem, så räkna med att ni kanske behöver en extra bil efter ett tag.

Livsmedel

När du bor i stan tar du för givet att du bara behöver gå ner på hörnet när du blir hungrig, antingen för att handla mat eller stanna till på kvarterskrogen. Det kan du sällan när du bor i villa. Har du en livsmedelsbutik inom en halvtimmes gångavstånd så har du det bra, istället får den som har bil handla efter jobbet. Inga problem, bara ni inte glömmer något: en timmes bilfärd för att komplettera med ketchup är inte alltid så inspirerande.

Comments Off on Från koja till slott

Under Bostad, Flytta