Det viktiga taket

Om du ska köpa hus, eller redan äger ett hus, kom ihåg att inspektera taket. När det gäller hustak så finns det mycket att tänka på, om ett tak inte är skött på rätt sätt så kan det orsaka kostsamma skador.

Drops of water on the roof

Det är viktigt att vatten kan rinna av som det ska. Om takpannor ligger snett, eller stuprännor är fyllda av löv, så kan vatten ta sig in på fel ställen och orsaka skador. Här tipsar Villaägarna om hur du ser över taket.

Takinspektion före husköp

Se till att få taket inspekterat innan du köper ny bostad. Om taket behöver repareras bör du få en offert så att du vet hur stora utgifter som tillkommer, och kan ta med detta i beräkningarna. Kontrollera även om det skadade taket lett till andra problem, såsom fuktskador. Vid husköp är det viktigt att vara medveten om vad som behöver åtgärdas för att kunna ta med det i planeringen.

Om taket behöver bytas eller repareras, kan det vara en idé att överväga byte till plåttak. Det blir ofta billigare, och du slipper kolla takpannorna varje gång det varit extra blåsigt. Det finns plåttak i olika varianter, både släta klassiska plåttak, och en variant som ser ut som tegeltak när det är lagt.

Passa på innan vintern

Innan vintern är det bra att kolla igenom huset, se så takpannorna ligger rätt och är hela, rensa stuprännor och plocka bort gamla fågelbon vid skorstenen nu när fåglarna flyttat söderut. Se till att allt håller över vintern och reparera sådant som behövs, så att ingen snö eller fukt kan ta sig in i fasaden eller taket. Du gör dig själv en stor tjänst, och kan spara stora pengar på att regelbundet kontrollera och reparera tak och fasad, samt att inspektera taket före husköp.

Comments Off on Det viktiga taket

Under Renovering