Byt fönster – bli en vinnare

Många av oss bor i äldre fastigheter. I äldre bostäder lever fortfarande gamla system och tankesätt kvar att inte förändra och inte förstöra det ursprungliga. Men om du äntligen bestämt dig för att byta fönster så kan egentligen ingen säga till dig att det är en dum idé.

Oekonomiska fönster

I äldre bostäder finns det oftast äldre tvåglasfönster installerade. Dessa fönster har en tendens till att släppa ut värmen ur huset, vilket gör att du får betala mer när elräkningen kommer. Om inte detta var nog är det även jobbigt när du ska tvätta fönsterna då du behöver öppna och tvätta mellanrummet mellan de två fönsterpartierna i själva fönsterramen.

Kallras är fortfarande ett vanligt fenomen och innebär att dåligt isolerade fönster kyler ner luften runt omkring sig som sedan faller mot golvet och orsaker golvdrag. Därför ser du ofta element som är monterade under varje fönster. Med nya energieffektiva fönster undviker du dessa problem tack vare att nya fönster har isolerrutor. Skillnaden på dessa och de äldre tvåglasfönsterna är att de nya inte har några mellanrum mellan de olika glasen, som inte kan skiljas åt.

Nya fönster sparar in mycket på hemmets energiförbrukning och de hjälper huset att behålla värmen inomhus under kyligare perioder som det svenska klimatet så ofta bjuder på. Tack vare isolerrutornas två eller tre rutor som är placerade ovanpå varandra släpper de i stort sett inte ut någon värme alls. Energisparglas som det också kallas har en beläggning som ögat inte kan se och den hindrar värme från att ta sig ut genom glaset.

Fönsterbyte är något som kräver väldig noggrannhet, framförallt om det är takfönster som ska bytas. Du som inte känner dig 100% säker på hur det ska gå till rekommenderas att välja en etablerad fönsterexpert som både kan hjälpa dig med valet av fönster och själva bytet.

Comments Off on Byt fönster – bli en vinnare

Under Bostad, Renovering, Tips